Normatyw surowcowy na 2 porcje:
- 50 g ryżu
- 190 g bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 50 g szczypiorku
- 1 marchew
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- starta gałka muszkatołowa
- mielony czarny pieprz
- Ryż wsypać do wrzącego bulionu i gotować,aż będzie miękki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę,szczypior na wąskie pierścienie,marchew w zapałkę.Wszystko usmażyć na oleju.Dodać ryż i jajko.Doprawić gałką,pieprzem oraz solą i wymieszać.
- Z masy ryżowej uformować 4 kotlety,obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na oleju z dwóch stron.
- Podawać z sosem pomidorowym.
2 komentarze:
dobre bardzo dobre...
Pozdrawiam czekam na nowe przepisy!
Ale pyszne pierwszy raz jadłam te kotlety. GDYBY NIE tY TO BYM ICH NIE ZJADŁA czekam na jeszcze smaczniejsze przepisy
Prześlij komentarz