czwartek, 13 listopada 2008

Udka kurczaka zapieczone z ziemniakami i majonezem

Udka kurczaka zapieczone z ziemniakami i majonezem











Normatyw surowcowy:

  • 6 udek z kurczaka
  • 60 dkg ziemniaków
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • pieprz sól
Technika wykonania:
  • Udka umyć osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 5 minut odcedzić.
  • W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć przekrojone w stawie kolanowym udka, obłożyć naokoło ziemniakami, ziemniaki przyprawić solą.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C odwracając i polewając wytapiającym się tłuszczem.
  • Po 20 minutach wyjąć z piekarnika, polać majonezem wymieszanym ze śmietaną i ponownie zapiekać przez kolejne 15 minut.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy: