niedziela, 16 listopada 2008

Kurczak po włosku



Normatyw surowcowy na 4 porcje:
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek
  • rozmaryn suszony
  • sól, pieprz
  • 200 ml czerwonego wina
  • oliwa do smażenia
Technika wykonania:
  • Filety pokroić na duże kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na rumiano na oliwie.
  • Na głębokiej patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem na oliwie.
  • Dodać pokrojoną paprykę, wino, puszkę pomidorów i dusić 10 minut. Po tym czasie dorzucić oliwki, rozmaryn, sól, pieprz. Po chwili dodać kurczaka.
  • Zagrzać kurczaka.
  • Podawać np. z makaronem i gotowanymi brokułami.

Brak komentarzy: