poniedziałek, 10 listopada 2008

Kotlety ryżowe

http://nowadeba.com.pl/var/news_site/storage/images/media/images/placki_ryzowe_a/11318-1-pol-PL/placki_ryzowe_a.jpg
Normatyw surowcowy na 2 porcje:
  • 50 g ryżu
  • 190 g bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 50 g szczypiorku
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • starta gałka muszkatołowa
  • mielony czarny pieprz
Technika wykonania:
  • Ryż wsypać do wrzącego bulionu i gotować,aż będzie miękki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę,szczypior na wąskie pierścienie,marchew w zapałkę.Wszystko usmażyć na oleju.Dodać ryż i jajko.Doprawić gałką,pieprzem oraz solą i wymieszać.
  • Z masy ryżowej uformować 4 kotlety,obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na oleju z dwóch stron.
  • Podawać z sosem pomidorowym.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

dobre bardzo dobre...
Pozdrawiam czekam na nowe przepisy!

Anonimowy pisze...

Ale pyszne pierwszy raz jadłam te kotlety. GDYBY NIE tY TO BYM ICH NIE ZJADŁA czekam na jeszcze smaczniejsze przepisy