Normatyw surowcowy:
- główka kapusty
- niepełna szklanka ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki wody
- mięso wieprzowo-wołowe mielone około 50 dag
- 1 jajko
- 1 cebula
- łyżka masła
- 2 szklanki bulionu
- pieprz
- sól
- pomidory ok. 4 szt.(mogą być z puszki lub koncentrat pomidorowy)
- szklanka bulionu
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietany
- cukier
- pieprz sól
- Oczyścić kapustę, wyciąć głąb i gotować w osolonej wodzie około 10 minut.
- Wystudzić, oddzielić liście wycinając twarde części.
- Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle.
- Ryż wymieszać z mięsem, jajkiem, solą, cebulą i pieprzem.
- Nakładać na liście kapusty, zawijać w ruloniki.
- Dno żarno odpornego garnka wyłożyć liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki i na wierzch znowu liście kapusty.
- Całość zalać bulionem.
- Dusić 40-50 minut na małym ogniu.
- Na łyżce masła udusić pokrojone pomidory bez skórki.
- Doprawić solą, cukrem i pieprzem, zalać bulionem.
- Na pozostałym maśle podsmażyć mąkę, dodać trochę sosu z pomidorów i wymieszać żeby pozbyć się grudek.
- Całość połączyć z sosem i zagotować.
- Na końcu wlać śmietanę.
- Gotowe gołąbki wyjąć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz