czwartek, 13 listopada 2008

Gołąbki z mięsem i ryżem


Normatyw surowcowy:

  • główka kapusty
  • niepełna szklanka ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody
  • mięso wieprzowo-wołowe mielone około 50 dag
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • pomidory ok. 4 szt.(mogą być z puszki lub koncentrat pomidorowy)
  • szklanka bulionu
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • cukier
  • pieprz sól
Technika wykonania:
  • Oczyścić kapustę, wyciąć głąb i gotować w osolonej wodzie około 10 minut.
  • Wystudzić, oddzielić liście wycinając twarde części.
  • Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle.
  • Ryż wymieszać z mięsem, jajkiem, solą, cebulą i pieprzem.
  • Nakładać na liście kapusty, zawijać w ruloniki.
  • Dno żarno odpornego garnka wyłożyć liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki i na wierzch znowu liście kapusty.
  • Całość zalać bulionem.
  • Dusić 40-50 minut na małym ogniu.
Technika wykonania sos:
  • Na łyżce masła udusić pokrojone pomidory bez skórki.
  • Doprawić solą, cukrem i pieprzem, zalać bulionem.
  • Na pozostałym maśle podsmażyć mąkę, dodać trochę sosu z pomidorów i wymieszać żeby pozbyć się grudek.
  • Całość połączyć z sosem i zagotować.
  • Na końcu wlać śmietanę.
  • Gotowe gołąbki wyjąć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Brak komentarzy: