niedziela, 16 listopada 2008

Stek z polędwicy

R. Andrasik
Normatyw surowcowy na 4 porcje:
  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
POLEWA:
  • 5 łyżek oliwy po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
Technika wykonania:
POLEWA:
  • składniki połączyć i dobrze wymieszać.
  • Zalewą polać mięso, tak by dokładnie je przykryła.
  • Odstawić na ok. 2 godz.
  • Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć steki około 4–5 minut z każdej strony.
  • Doprawić solą, oprószyć pieprzem.
  • Marynatę zagotować, dodać masło, odparować. Sosem polać mięso.
  • Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Brak komentarzy: