poniedziałek, 10 listopada 2008

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy
Normatyw surowcowy na 4 porcje:
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ok. 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Technika wykonania:
  • Plastry mięsa opłukac zimną wodą.
  • Na desce rozbić plastry mięsa tak,aby zwiększyły swoją objętość 0 50%.
  • Na dwóch osobnych talerzach wbić surowe jajko i roztrzepać jak na jajecznice,a na drugi talerz wsypać bułkę tartą połączoną z mąką solą i pieprzem.
  • Przygotowane kotlety dokładnie obtoczyć w jajku a następnie w panierce.
  • Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem ułożyć na płasko kotlety czas smażenia:po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu.
  • Po 4-5 minutach kotlety nadają się do spożycia.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Kotlet schabowy był bardzo dobry ... to nie to co u mamy ale takze jest o wiele lepszy niz jak ja zrobie (początkujący)
Polecam ;]
PS Wklejaj wiecej [przeprisow

Anonimowy pisze...

Jest smaczne.. pozdrowienia.