czwartek, 13 listopada 2008

Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka












Normatyw surowcowy:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki papryki
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
Technika wykonania:
  • Filet z indyka zamoczyć na 4 godziny w bardzo mocno posolonej wodzie, obsączyć osuszyć.
  • Ostrym nożem nacinać mięso i w każde nacięcie włożyć ½ ząbka czosnku.
  • Paprykę wymieszać z olejem i pieprzem.
  • Tak przygotowaną pastą natrzeć mięso.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C i piec mięso przez 15 minut.
  • Następnie bez otwierania piekarnika wyłączyć ogrzewanie i pozostawić w nagrzanym piekarniku filet na 2 godziny.
  • Podawać na zimno.

Brak komentarzy: