Normatyw surowcowy na 4 porcje:
- 40 g chudej mielonej wołowiny
- mała cebula (obrana i drobno posiekana)
- jajo
- Łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki sosu worcester lub przyprawy do zup
- sól
- pieprz
- 4 bułki
- plastry ogórka
- plastry pomidora
- keczup lub musztarda
- kapusta pekińska
- Przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej.
- Mięso wymieszać z cebulą,jajkiem,sosem worcester(przyprawą do zup) oraz solą i pieprzem.Masę dokładnie wyrobić,uformować 4 okrągłe,płaskie kotlety.
- Na patelni o groszkowanym dnie rozgrzać łyżkę oliwy(hamburgery smaży się prawie bez tłuszczu) i smażyć kotlety po 6 minut z każdej strony.
- Bułki przekroić,na spodzie każdej kłaść kolejno: liść sałaty,usmażony hamburger,krążki cebuli,trochę keczupu(musztardy),plasterek ogórka i pomidora.To wszystko przykryć górną częścią bułki.
- Podawać natychmiast.
5 komentarzy:
Hamburger amerykański hmmm. Jeszcze takiego nie jadłam!
No a gdzie ten serr?
Ale hamburger dobry ;)
POLECAM
nie dobry
foto
ham(...)jest dobry
Prześlij komentarz